Nabijheid

Samaya, Werkhoven. God’s Werkhof. Bijna twintig jaar lang heb ik in dit voormalige slotklooster indrukwekkende trainingen gevolgd in de Daoïstische en Boeddhistische traditie. Esoterische trainingen over interne alchemie, yi jing, mantra en droomyoga. Over relaties, gezondheid, vergeving en al die dingen die het menszijn ten diepste vervulling geven.

Hoe wonderlijk dat ik tegenwoordig juist hier regelmatig te gast ben om professionals van bedrijven en overheid te inspireren en te instrueren in hun verbinding met wat ten grondslag ligt aan hun functioneren.

In deze leiderschap trajecten duurt het zelden lang voordat de deelnemers beseffen dat zij hun kernwaarden uit het oog zijn verloren. Zij beseffen dat zij zichzelf én hun professie te kort doen door zich in de werktuiglijkheid van hun werk te verliezen. Zij begrijpen hoe zij kunnen dienen door hun harnas af te leggen. De bereidwilligheid om ‘uit het hoofd’ te komen en in het ‘hart’ en lijf te zakken is veelal indrukwekkend en ontroerend.

De methoden die ik aanbied zijn ogenschijnlijk voor de hand liggend. Ik laat mensen zitten of staan, ademen of eenvoudige bewegingen maken. Het is weinig esoterisch en de deelnemers zijn doorgaans geraakt door de verrassende nabijheid van hun eigen menselijkheid. En de betekenis daarvan voor hun werk en leven.

Uiteindelijk is dát ook waar al mijn eigen studie op gericht was en is. Het zou mij niet verbazen als dát het ook was waar de nonnen in God’s Werkhof op uit waren.

#elementairwerk #studiomeng #samaya #betekenis #nabijheid #gezondheid