Rumah saya. Onderweg in verandering.

Ik schrijf deze nieuwsbrief vanaf mijn veranda, terwijl aan het zwembad achter mij een Russische dame met zonnebril potsierlijk video’s en selfies maakt met een schaaltje fruit in haar handen.

Ik voel me thuis in Indonesië. Een stukje Indonesië woonde sinds mijn eerste levensjaar naast mijn ouderlijk huis – in de vorm van mijn beste vriend Melvin (na 49 jaar nog steeds niet uit mijn leven weg te denken). Nu laaf ik mij voor het eerst ter plaatse aan de uitbundige, kleurrijke esthetiek en de religieuze beleving waarmee alles hier is doordrenkt. De warmte en de elegantie van de mensen, de weelderige natuur en het zalige klimaat. Ik laaf mij er aan en ik huiver tegelijk een beetje om te schrijven… dat ik in Ubud, Bali zit. De overweldigende aanwezigheid van de toeristische horden en hun gebrek aan aanpassing en culturele beschaving geneert me bijna. De Nederlandse geschiedenis en de huidige economische discrepantie tonen zich zonder enig verwijt maar overduidelijk.

Maar ik heb groot belang hier te zijn. Mijn voornaamste leraar leidt hier een school en ik ben van plan de komende jaren veel hier te zijn: vijf dagen per week hogeschool neigong. Denk universiteit krijgskunst, qigong en meditatie. Denk vooral: pijnlijk, zwaar en repetitief. Het zwembad hier is ook weer geen overbodige luxe.

Nu ben ik ook hier om de mogelijkheden te onderzoeken naast het curriculum mijn leven en werk vorm te geven. Wellicht geen slecht moment om nog eens onder de aandacht te brengen dat ik ook online mensen train en begeleid. Later deze zomer zal ik online groepslessen beginnen.

Tussen mei en september bied ik voorlopig mijn laatste live trainingen in Studio MENG aan. Op maandagavond de Basis trainingen, waarbij we weer regelmatig buiten zullen trainen. En na vele jaartrainingen MANKRACHT, nog eenmaal een intensief traject voor heren die meer vanuit ziel en zaligheid willen functioneren: Leven in Hart en Nieren (vijf dagen tussen 21 mei en 15 juli).

Ondertussen zal ik concessies moeten doen om mijn nieuwe leven vorm te geven: deze foto gaat zeker op Instagram!